Muistatteko Raipen etc. ällöyöktoukat, jotka olivat muuttaneet kattilalaatikkooni?

Ennakkotiedoista poiketen lykkäsinkin ne happokylvyn sijaan pakasterasiaan hiusdonitsista riipimäni karvatupon kanssa. Kansi kiinni, odotellaan pari kuukautta... Voilà.

vyoturkiskuoriainen.jpg

Pakasterasiasta löytyy yksi vielä toukkavaihetta elelevä, ja yksi kuoriutunut vyöturkistoukka. Vasemmalta: toukka, tyhjä kuori (ilmeisesti joko syöty kuoriainen tai kotelo), aikuinen vyöturkiskuoriainen ja toukan tyhjä kuori (nämä kasvaessaan kuoriutuvat vanhoista nahkoistaan, ja ilmeisesti syövät ne. Kätevä ja ekologinen tapa hävittää todistusaineisto.). Lisäksi hiustupon jämiä. Ja valkoiset pilkut eivät suinkaan ole leivänmuruja, vaan kuoriaisenkakka. Tai ehkä munia, mutta todennäköisemmin kakkaa. Aikuinen kuoriainen on 5-7mm pitkä ja toukka venytellessään yli sentin.

Nää pitäis nyt varmaan sinne happokylpyyn laittaa. Tuntuu vähän ikävältä eläinrääkkäykseltä näitä ikuisuuksia pakasterasiassakaan vangita, mutta en tiedä mitä näille muutakaan tekisi. Tosin yllätin tänään tuon kuoriaisen toukan niskasta, eli nopeat saattavat syödä hitaat ja ratkaista puolet ongelmasta.

Olisi pitänyt ruveta entomologiksi, niillä on paljon kavereitakin, jotka innostuu ällöttävistä elukoista...