Perjantaina oli talossa lukukauden avajaisbileet. Yllätyksekseni (ja norjalaistyttöjen yllätykseksi) etkot ovat täälläpäin tuntematon käsite. Mentorini ei ymmärtänyt mitä hupia olisi tulla paikalle ja niinpä hän tulikin possensa kanssa vasta varsinaisiin bileisiin.

Etkokonsepti puri kuitenkin kaikkiin paikalle vääntäytyneisiin vaihtareihin. Ihmisiä oli pyydetty tuomaan omat juomat, ja Eva oli vääntänyt reippaat kasat lihapullia hiukopalaksi. Ruoka oli keittiössä, tanssilattia Evan huoneessa. Saksalaiset kämppikset olivat hiukan hämmentyneitä, musiikki houkutteli paikalle pari brasilialaista vodkapulloineen yläkerrasta.

Etkot olivat paremmat kuin saksalaisten "bileet", joista viini loppui ensialkuunsa ja musiikki oli alkuillasta jotain kamalaa europoppia, joka myöhemmin muuttui eurorytkeeksi ja jenkkihopiksi. Yök. 

Parantelimme Clairen kanssa fiilareita lauantaiaamuna shoppailemalla. Täällä päin pitää lauantaishoppailu aloittaa ajoissa, kaupat alkavat mennä kiinni puolen päivän aikoihin. Ja ruokaa pitää muistaa hankkia maanantaihin asti, koska mikään kauppa ei ole auki sunnuntaina. Claire sai mekon, minä pyjaman. Nyt ei tarvitse kämppisten enää punastella, jos törmätään suihkukeikalla, kun on pyjama aamutakin alla.

Tänään on satanut koko päivän, inspiroiduin pesemään pyykkiä. Täällä on pesutuvassa kaksi konetta, yksi kuivausrumpu, eikä yhtään varauslistaa. Pesutupaan mennään paikallisen tavan mukaan tasatunnein kärkkymään pyykit kainalossa seuraavaa vuoroa. Jos on huono tuuri, saapi pesutuvassa juosta pyykkikassin kanssa tunnin välein useampaan otteeseen. Ja jos joku toinen samaan aikaan aloittanut pesuri ehtii lykkimään vaatteensa kuivaajaan ennen sinua, pitää taas juosta pyykkituvassa tunnin välein odottamassa kuivaajavuoroa. Kuivaajajono tietysti kumuloituu aika tavalla päivän aikana, eikä kuivaajaa tai pesukonetta saa enää käyttää 23.00 jälkeen.

Siispä pesin sukkani ja housuni mieluummin käsin. Aikaa meni puoli tuntia, säätää ei tarvinnut ollenkaan, hartiat vetreytyivät, palkinnoksi söin loput jugurttisuklaat. Huomenna alkaa koulu, toimistolla pitäisi olla kasin aikaan. Vähän hirvittää, mutta yritän ajatella positiivisesti. Käytäntö on osoittanut, että saksalaiset ovat pitkäpinnaista ja suurpiirteistä väkeä. Tekemäni tai sanomani ääliömäisyydet laitetaan ulkomaalaisuuden piikkiin, jos en toista niitä kovin taajaan. Pitää vaan pyrkiä monipuolisuuteen ja inventiivisyyteen tässäkin suhteessa.