Varsinais-Suomesta Thüringeniin muutettaessa tarvitaan yllättävän vähän erilaisia todisteita ihmisyydestä.

1. Passi muutamine kopioineen

Vaikka liikutaan EU-alueella, passi pitää olla mukana, jotta voi todistaa henkilöllisyytensä erinäisille kiinnostuneille tahoille. Kopioita tarvitaan ainakin opiskelukorttia ja tilin avamista varten.

2. Anmeldebescheinigung

Todistus asumisesta saksalaisella paikkakunnalla. Saksassa ei syrjitä; sekä paikalliset että ulkomaalaiset muuttajat joutuvat viikon sisällä muutostaan käymään paikallisessa Bürgerservicessä (vähän niin kuin maistraatti) ilmoittautumassa paikkakuntalaiseksi. Paikkakuntalaiseksi pääsee näyttämällä vuokrapapereita, jotka saa talkkarilta kun vuokravakuusmaksu on maksettu.

3. Zulassungsbescheid

Todistus opiskelijaksi hyväksymisestä. Ei kande pyrkiä selittään Akademisches Auslandamtin (Kansainvälisten opiskelijapalveluiden) tädeille että olis niinku vähä tulossa tota vuodeks sillai opiskeleen, jos  ei ole esittää tätä todistusta, vaikka niillä tädeillä on itsellään kopio samasta todistuksesta, ja tassussa puristaa passia, jolla  pystyy todistamaan henkilöllisyytensä.

4. AOK:n SVK

AOK:n SVK:n saa KELA:n EU-SVK:ta vastaan. EU-SVK:n saavat hakemuksesta viikon sisällä Suomen kansalaiset, jotka ovat oikeutettuja KELA:n etuuksiin Suomessa automaattisesti, jos EU:n alueella oleskeluaika ei ylitä yhtä vuotta.

Paitsi eivät ihan kaikki. Esimerkiksi opiskelija, joka hakee EU-SVK:ta 10 kk:n EU-alueella tapahtuvaa vaihto-opiskelua varten, kuten minä. 10 päivän odottelun jälkeen sain pyynnön lisäselvityksiä varten siitä, liittyykö opintoni kotimaassa tehtävään tutkintoon, koska KELA:n tietokannasta ei löytynyt tietoa ulkomaisen opintotuen hakemuksesta. Jota en siis ollut tehnyt, koska sitä ei minulle kuitenkaan myönnettäisi tulorajojen ylityksen takia. Liitin selvityspyyntöön kopiot myönnetystä 10 kk vaihtopaikasta (sekä Suomen että Saksan päästä todistaakseni että olen menossa 10 kk:n ajaksi), kopion jatko-opintosuunnitelmastani ja ECTS-learning agreementista (todistaakseni että aion opiskella kotimaahan tehtävään tutkintoon liittyviä asioita, vaikka sen ei tietääkseni pitäisi olla EU-SVK:n ehto)  sekä kopiot kaikista mahdollisista tuloselvityksistä (todistaakseni, että ulkomaista opintotukea ei myönnettäisi, vaikka sitä hakisinkin).

EU-SVK tuli postissa 9 pv:n päästä selvityksen jättämisestä. Selvityksen vastaanottanut virkailija oli vähän hämillään siitä, että selvitystä oli pyydetty. EU-SVK on todella mauttoman näköinen läpyskä.

Kaikki saksalaiset yleisiä sairausvakuutuksia myöntävät tahot (Krankenkasset) ovat yksityisiä, eivät valtiollisia niin kuin Suomessa.

5. Valokuvia

Ilmeisesti kaikki tahot jotka näitä erilaisia todistuksia vääntävät vaativat valokuvan tai pari muistoksi.

6. Oleskelulupa

Jos ei ole Saksan kansalainen, mutta oleskelee Saksassa yli 3 kuukautta putkeen, pitää hakea oleskelulupa. Oleskelulupaa varten tarvitaan Suomesta saksan- tai englanninkielinen rikosrekisteriote, jonka saa kirjallisella hakemuksella Oikeusrekisterikeskuksesta.Oleskelulupa maksaa noin 30 euroa.

En aio oleskella Saksassa pidempään kuin kaksi kuukautta ennen vuotta 2006, joten rikosrekisteriotetta ei ole vielä tullut haettua. Saas nähdä joutuuko tästä hyvästä ottamaan yhteyttä Suomen konsulaattiin Ausländerbehördellä (Ulkomaalaisvirasto)  vieraillessa.

8. Yksityinen matkavakuutus

Yksityinen matkatavara-, sairaus- ja henkilövakuutus ei ole mitenkään pakollinen, mutta vanhemmat tuntuvat hengittävän normaalimmin nyt kun sellainen on.