Kuka muistaa synkän ennusteeni Evo Moralesin, Bolivian vastavalitun intiaanisosialisti-taustaisen presidentin odotettavissa olevasta eliniästä?

Foxnews tarjoaa loistavan analyysin tästä  mini-fidelistä ja Bolivian tilanteesta. Onhan siellä Boliviassa köyhyyttä ja sen sellaista, mutta sosialistipresidentti joka haluaa kansallistaa öljy-yhtiöt ei ole mikään ratkaisu taloudelliseen kurjuuteen. Niinpä kolumnissa tarjotaan parempaa mallia Bolivian ongelmien ratkaisemiseen.>

"Washington could pledge help on interdiction if Morales genuinely favors that over coca eradication."

Jenkit tulevat ja poistavat Moralesin. Jos Morales kerran ei suostu leikkimään jenkkien säännöillä. Kolumnisti heittää viimeisenä sananaan kehiin jenkkien version Hitler-kortista, Castro-kortin:
  "Morales shows every sign of becoming a Castro puppet and plunging Bolivia into a civil conflict. But no one should say the United States pushed him in that direction."

Ja samalla hän uhkailee Moralesia sisällissodalla. Ja moraalisella vastuulla tulevasta sisällissodasta.
 
Viimeistä lausetta en ymmärrä: miksi kukaan ylipäänsä ajattelisi, että USA on vastuussa jonkun muun maan sisällissodasta? Onko USA:n kauppapolitiikka, USA:n sota huumeita vastaan tai USA:laiset ylikansalliset yhtiöt aiheuttaneet kansan kahtiajakautumista superrikkaisiin ja köyhiin, eli luonut pohjan väestönosien välisille vihamielisyyksille? Onko USA aseistanut tai tuleeko se aseistamaan tai muuten tarjoamaan resursseja sisällissodan toiselle osapuolelle? Aikooko USA:n hallitus kannustaa Boliviassa toimivia avustusjärjestöjä ja kansainvälisiä avustusrahastoja lopettamaan toimintansa, jotta Bolivia joutuisi rahoitusvaikeuksiin (jotka ovat tietysti sitä helpommin estettävissä, mitä nopeammin öljyvarat ja -yhtiöt saadaan kansallistettua)? Aikooko USA sekaantua Bolivian poliittiseen tilanteeseen kannustaen tai kehottaen toista osapuolta laittomuuksiin tai konfliktin kärjistämiseen? Aikooko USA toimia suoraan konfliktin aikaansaamiseksi? 

Voihan olla ettei USA:ta voida syyttää Moralesin tönimisestä mihinkään suuntaan, Morales ei välttämättä, mini-Castrona, ole USA:n tönittävissä, mikä on varmasti USA:n mielestä häiritsevää. Mutta eihän USA Moralesia tarvitse sätkynukekseen: Etelä-Amerikasta löytyy paljon muitakin toimijoita, joita voidaan tarvittaessa työnnellä etiäpäin.

Onneksi meillä on presidenttinä naispuolinen Conan, eikä lainkaan öljyvaroja.