Vierailin eilen Bild-Geschichte -seminaarin kanssa Bad Frankenhausenin Panorama-Museumissa (tjeu http://www.panorama-museum.de/html/monumentalbild.html ). Vau.

Toverit DDRssä saivat päähänsä tehdä jotain näyttävää vuoden 1552 legendaarisen Bauernschlactin muistoksi. Legendaarinen Bauernschlacht oli DDRn marxilaisen historiankirjoituksen mukaan ensimmäinen saksalaisten maajussien nousu porvareja vastaan. Pääasiallinen lahtaus tapahtui Bad Frankenhausenin pikkukylän viereisellä kukkulalla, joten sinne rakennettiin tämä ensimmäisen luokkataistelun muistomerkki. Paikka näyttää ihan Sörnäisten kaasukellolta, mutta on tuplasti isompi ja harmaa.

Sisällä noustaan kymmeniä portaita pyöreään huoneeseen jossa Bauernschlachtia esittävä kuva on maalattu 30 m korkealle seinälle ja se kiertää koko kaasukellon 50 m halkaisijaltaan olevan tilan. Bauernschlacht siis ympäröi katsojan. Muista DDRn historiakuvista kuva poikkeaa siinä, että se esittää lyötyjä maajusseja, eikä kommunisteja historian voittajina. Kyseessä on siis temppeli, jossa kutsutaan jatkamaan taistelua tästä hamaan ikuisuuteen saakka.

Taiteilijaprofessori Werner Tübke työskenteli 12 vuotta tämän projektin parissa. Se valmistui 1989, kaksi kuukautta ennen Muurin sortumista. Mahtoi Tübkea harmittaa.

Hengailin siis eilen 7 tuntia täysin saksankielisessä ympäristössä. Olin jättirättiväsynyt vihdoin kotiin päästessäni ja painuin Clairelle syömään kaksi pizzaa. Tänään kävimme vahingossa Wal-martissa. Tarkoitus oli mennä vain elektroniikkakauppaan, mutta Wal-mart oli sen yläkerrassa ja Claire onnistui sulattamaan niiden keittiön pöytäliinan eilen pakastepizzasta syötävää vääntäessään. Joten piti hankkia muovipöytäliina. Se on aika peto kokkaamaan se Claire.

Wal-martista saattaa muodostua kauko-lähikauppani. Niillä on kivellisiä Kalamata-oliiveja. Sen johdosta sain tänään syödäkseni ranskiksia oliivituorejuustolla. Ja oliiveja kyytipojaksi. Jos olisin uskonnollinen, olisin voinut vetäistä yhdet reippaat hallelujat lounaan jälkeen. Koska en ole, menin päikkäreille. Jumalperheen tuttuja se Orfeuskin on.

Tänään olemme menossa kapakkaan. Claire ja Alex päättivät laittaa suhteensa hyllylle ainakin uuteen vuoteen saakka. Tämä luonnollisesti tarkoittaa sitä, että voimme ratkaista kaupassakäyntiin liittyvät mäjelleraahausongelmamme hankkimalla Clairelle autollinen mies. Ja Clairen ruokahuolto-ongelmien ratkaisemiseksi olisi kätevää, jos mies osaisi kokata. Ja muutenkin täällä tulee hulluksi, jos istuu vaan WH:ssa koko ajan, vaikka sen tekiskin kaksin.

Legendaarinen Bad Frankenhausenin Bauernschlacht on siksi että se on todellisuudessa ilmeisesti tapahtunut vain DDRläisten historiankirjoittajien mielikuvituksessa poliittisen johdon pyynnöstä. Nuijasota kai oikeasti tapahtui?