Prööst on saksaksi Schnurr ja prääp on saksaksi Gaah. Saksalaiset on sillain jäyhänpuoleisia onomatopoeetteja.

Olen edelleen nuhassa, se seilaa nyt aktiivisesti nenä-nielu-kurkku -väliä, vähän kuin autolautat seilaa Turku-Maarianhamina-Tukholma -väliä kerran 24 tunnissa, mutta ilman alkoholia. Niinpä ajattelin keskittyä perusasioihin.

Saksassa mättää:

1. Sisällä tupakointi. Vaatteet alkavat haista kapakalta aina, jos erehtyy poistumaan omasta kämpästään. Meillä ei polteta sisällä, paitsi Christian välillä omassa huoneessaan. Yliopisto haisee piipputupakalta, vaikka julkisissa tiloissa sisällä polttaminen kiellettiin jo viime vuosisadan viimeisellä vuosikymmenellä. Tutkijat polttavat edelleen omissa huoneissaan, mutta ikkuna auki.

2. Opiskelijaruokalalounas. Lounas ei sisällä juomaa tai leipää. Tosin leivän sisältymättömyys ei paljon paneta, koska saksalainen leipä on pahaa, vaikka sämpylät, kakut ja tortut ovat älyttömän hyviä. Jos joku onnistuisi selittämään, miten ne osaavat tehdä kaikkia muita leivonnaisia paitsi leipää, kuuntelisin mielelläni.

3. Pesutuvat. Kaikki muu on niin järjestelmällistä, mutta pesutupaan ei saada pesuvuorolistaa. Que?

4. Mäet. Ylämäkeen raahautuminen vituttaa aina iltapäivisin.

5. Liikennevalot ja suojatiet. Liikennevalot ovat hitaita ja jalankulkijat joutuvat juoksemaan tien yli. Suojateitä ei ole, vaan tien yli joutuu loikkimaan henkensä uhalla mistä sattuu. Kävelyteitäkään ei usein ole, tai sitten paikalliset käyttävät niitä parkkipaikkoina, jolloin joutuu kävelemään ajotiellä ja autoilijat tööttäävät. Täälläkin toimii ns. Volvo-ilmiö, tosin Mersuihin ja Saabeihin laajennettuna. Volvo on niin turvallinen auto, että sillä voi ajaa missä tahansa miten lujaa tahansa.

6. Mauttomuus. Ruokaa ei mausteta, ulkoa kauniit talot sisustetaan huonosti ja minkäänlaista värikoordinaatiota ei tunneta. Miehet näyttävät järjestään seinäänjuosseilta, naisissa on tosi kauniitakin.

7. Oliivit. Saksasta ei tunnu saavan kunnon oliiveja edes yrittämällä. Olen nyt käynyt läpi seitsemän eri merkkiä, kaikki ihan scheissea.

8. Huumori. En vielä ymmärrä, mutta ehkä keväällä.

9. Kenkäkaupat. Niitä ei ole, tai jos on, niin koot alkavat 37:sta.

10. Vesi. Vesi on tosi kalkkista, teevedessä uiskentelee aina valkoista hilsettä.

Saksassa on erinomaista:

1. Ihmiset. Ihmiset ovat mukavia, ystävällisiä ja avuliaita. Paitsi jotkut, mutta ääliöitä nyt löytyy joka yhteisöstä.

2. Seminaarit. Seminaareissa luetaan filosofien ja historioitsijoiden tekstejä ja sitten keskustellaan niistä. Sivistystä myös syvyyssuunnassa.

3. Readerit. Täällä lehtorit toimittavat monistenipun kopiopalveluun ja opiskelijat käyvät hakemassa nippunsa sieltä. Ei tarvitse itse juosta ympäri kirjastoja etsiskelemässä ja kopioitsemassa.

4. Sämpylät, suklaa, kirsikkamehu. Ruokakaupoissa on outo valikoima, ja ruoka on samoissa hinnoissa kuin Suomessa.

5. Ikea. Saksassa Ikeakin voi olla positiivinen kokemus.

6. Maisemat. Kuvauksellisuus viehättää silmää ja ilettää jalkoja.

7. Historiallisuus. Joka mökin seinässä on plakaatti, joka kertoo kuka historiallinen suuruus on siellä milloinkin käkkinyt.

8. Kirjat. Täällä on tarjolla kertakaikkiaan käsittämätön määrä saksankielistä tutkimuskirjallisuutta ja fiktiota. Nyt kun vielä oppisi ymmärtämään sitä.

9. Vaatekaupat. Lähes kaikissa vaatekaupoissa on tarjolla sopivaa kokoa.

10. Sää. Lämmintä ja mukavaa. Hengasin eilen t-paidassa ja kaulaliinassa.

11. Roskikset. Pihojen roska-astiat tyhjennetään 3 kertaa viikossa.

Toistaiseksi ärsyttävät asiat liittyvät melko triviaaleihin arkipäivän seikkoihin. Toivottavasti jatkuu samalla tavalla.